Onsdag 14. januar 2015 kl. 19.30:

Barndomslandet - oplevelser fra Berlevåg i Nord-Norge

Thorbjørn Berg ejer en helt særlig evne til at tryllebinde sit publikum, ikke mindst når det gælder den eventyrlige barndom i det nordligste Norge: "Af og til, når længselen bliver for stærk, går turen til barndomslandet. Til landet som Gud - i følge et arktisk sagn - skænkede en gave, som ingen nok så strålende landskaber i verden ejer. Han skænkede det arktiske lys. Midnatssolen om sommeren og nordlyset i vintermørket."

 

Foredragsholder: tidl. højskolelærer og rejseleder Thorbjørn Berg, Himmerland (tidl. Berlevåg)

Sted: Vejen Sognegård

Entré: 50 kr. / 70 kr. (medlemmer / ikke-medl.)

Arr.: Foreningen Norden Malt herred

Onsdag d. 14. jan. 2015 kl. 19.00:

Foråret i kunsten

Midt i den mørkeste tid tager vi med forskellige kunstneres øjne forskud på foråret. Uvægerligt tænker man på impressionisterne. Monets valmuemarker, Renoirs flimrende lys og van Gogh, der lod sig beruse af de blomstrende mandeltræer i Provence. Hjemlige kunstnere som fx ”Fynboerne” skildrede med djærv realisme våren: Bonden bag ploven eller nabosnak i den solbeskinnede have. Men billeder af foråret kendes tilbage fra middelalderen, fx Limbourg-brødrenes Tidebog med skildringer af månedernes aktiviteter på landet, og sidst i 1400-årene malede Botticelli vel det mest berømte forårsbillede- det mangetydede Primavera. Alt det og meget mere vil vi se nærmere på, mens vi endnu må vente et par måneder på det rigtige forår.

 

Cand. mag. i historie og kunsthistorie Jørgen Printz Steinicke. Holsted

Sted: Rødding Centret

Entré: 60 kr.

Arr.: Kunst 6630

Mandag 19. januar 2015 kl. 19.30:

Berlin - udvalgte seværdigheder

Museerne samlet på Museumsinsel (alle har Unescos prædikat som verdens kulturarv). Særlig skal fremhæves Pergamonmuseum med unikke værker fra oldtiden, især ”genopførelsen” af det antikke Pergamonalter og Ischtar Porten fra Babylon. Et stenkast derfra ligger Alte Nationalgalerie med tysk kunst fra 18 og 1900-tallet samt bl.a. værker af franske impressionister. En stor samling af europæiske mestre findes i Gemäldegalerie (bl.a. Dürer og Rembrandt) og i Neue Nationalgalerie findes bl.a. Edw. Munch og tyske ekspressionister. Den fremragende kvindelige kunstner Käthe Kollwitz har eget museum, mens den gamle Hamburger Bahnhof er bygget om til Museum der Gegenwart, dvs. den nyeste, samtidige kunst. 

Foto: Ernst Ludwig Kirschner: Brandenburger Tor

 

Cand. mag. i historie og kunsthistorie Jørgen Printz Steinicke. Holsted

Sted: Galleri 46, Holsted

Entré: 60 kr./70 kr. (medlemmer/ikke medlemmer)

Arr.: Sydjysk Kunstforening

Søndag d. 1. feb. 2015 kl. 14.00-16.30:

Karen Blixen og kristendommen - "Forløsning under narkose"

Sognepræst Pia Haaning Lorenzen indleder med eftermiddagsgudstjeneste og efterfølgende er der foredrag: Karen Blixens forhold til kristendommen er præget af en mærkelig spænding. Store dele af hendes forfatterskab kan læses som et lidenskabeligt opgør med kristendommen og etikken, sådan som hun mente at finde den repræsenteret hos Martin A. Hansen og kredsen omkring tidsskriftet Heretica. De savnede i Blixens øjne sansen for det magiske og det erotiske og reducerede ifølge hende fejlagtigt frelsen til en ”forløsning under narkose”, hvor der ikke forudsættes nogen indsats fra det menneskes side, der skal frelses. Det interessante er imidlertid, at vi i andre fortællinger af Blixen finder en positiv fremstilling af netop tanken om den uendelige, betingelsesløse nåde, der intet forlanger af os, men ”deklarerer almindelig amnesti”.

Foredraget vil blive holdt i en let tilgængelig form.

 

Foredragsholder: Lektor i etik og religionsfilosofi David Bugge, Århus Universitet

Sted: Læborg Kirke og Læborg Forsamlingshus

Entré: ingen

Arr.: Læborg Menighedsråd

Onsdag 4. februar 2015 kl.20.00:

Skifter - hvordan kan en slægtsforsker bruge dem?

Skifterne fortæller meget om vore forfædre og hvad de havde af jordisk gods.

Skifterne er ikke det nemmeste at gennemskue, derfor denne aften hvor vi bliver hjulpet på vej til at se de mange spændende oplysninger der ligger gemt.

 

Foredragsholder: Arkivleder Jørgen Dieckmann Rasmussen, Byhistorisk Arkiv i Esbjerg

Sted: Knudepunktet, Kærhøjparken 19, Vejen 

Entré: 0 kr. medlemmer / 50 kr. ikke-medlemmer

Arr.: DIS-Kongeaaen, slægtshistorisk lokalforening

Onsdag 11. februar 2015 kl. 19.30:

Nordiske spillemandstraditioner

Nordiske spillemandstraditioner og mødet med de gamle spillemænd i forskellige egne af Danmark, Norge, Sverige og Finland. Den nyudnævnte rigsspillemand giver en personlig beretning om taw'et i violinspillet, gamle nodebøger, nykomponeret spillemandsmusik, og mødet med folkemusikken i Skotland,, Shetlandsøerne og Canada. Foredraget krydres med en række fornøjelige fortællinger om egnsmiljøer og traditioner for spillemandsmusikken, og der bliver også plads til at lytte til violinen og deltage i lidt fællessang.

Foto: Shetland Folk Festival 2013

Foredrag: Rigsspillemand og musiker Michael Graubæk, Taastrup

Sted: Vejen Sognegård

Entré: 50 kr. / 70 kr. (medl. / ikke-medl.)

Arr.: Foreningen Norden Malt herred

Mandag 16. februar 2015 kl. 19.30:

Barokbyen Dresden - og hvad der senere hændte

Middelalderbyen Dresden bliver fra sidst i 1600-tallet og 100 år frem omdannet til ”Tysklands smukkeste barokby” (den såkaldte Augusteiske Tidsalder). Byen omtales også ofte som Elbens Firenze. I dag er hele den såkaldte Elbtal (Elben-dalen) sat på listen over verdens kulturarv. Vi vil se på nogle af de arkitektoniske hovedværker som Frauenkirche og Zwinger slottet samt lidt uden for byen slottene Pillnitz og Moritzburg.

I starten af 1800-tallet blev byen centrum for romantikkens malere, bl.a. Caspar David Friedrich og J.C. Dahl. Dresden blev lagt i ruiner i februar 1945 med de allieredes forfærdelige bombardementer. Den historie må vi også høre. Lykkeligvis er meget i dag genopbygget – herunder de arkitektoniske perler. 

Foto: Frauenkirche, Dresden

 

Cand. mag. i historie og kunsthistorie Jørgen Printz Steinicke. Holsted

Sted: Galleri 46, Holsted

Entré: 60 kr./70 kr. (medlemmer/ikke medlemmer)

Arr.: Sydjysk Kunstforening

Tirsdag 17. februar 2015 kl. 19.30:

Folkebibliotekerne i en internettid - hvad skal vi bruge bibliotekerne til?

Foredrag: 

Der er kommet andre oplevelsestilbud og biblioteket kan ikke legitimere sig længere. Især de unge skal føle sig hjemme og have mulighed for at finde et sted, hvor deres viden udfordres, og hvor de bliver inspireret til at udfolde deres kreativitet.

 

Foredragsholder: Centerleder Dorte Skot-Hansen, Center for kulturpolitiske Studier, Københavns Universitet

Sted: OBS ændret til Holsted bibliotek, Medius-centret

Entré: 50 kr. 

Arr.: Grundtvigsk Forum Holsted og Holsted Bibliotek