Rul ned for at se hvilke foredrag der kommer

Inge Burchard

08. september 2020 - Slægtsforskning i nord – Tyskland

I de fleste familier skal man ikke mange generationer tilbage, før man støder på folk med rødder i Nordtyskland; dels selvfølgelig fra Sydslesvig og Holsten, men mange skal længere omkring for at finde deres rødder. Foredraget vil gå ind på, hvilke veje man kan gå får at finde det rigtige arkiv, og nogle af de mange nye tyske databaser vil også blive nævnt.

Sted: Knudepunktet - kærhøjparken 19, Vejen

Tid: tirsdag d. 08. september kl. 19.00

Arrangør:  DIS-Kongeåen

Entré: Gratis

04. oktober 2020 - Højskoledag om dannelse ud fra Grundtvigs tanker om oplysning og om skolens opgave i samfundet.

Gudstjeneste og derefter foredrag om den gode gamle dannelse. Grundtvig påvirkede både kirken og skolen med sine dannelsestanker. Hvad stod han egentlig for? Kan vi bruge hans tanker i dag, hvor samfundet har ændret sig så radikalt, og hvor normer og værdier er præget af forskellighed og mangfoldighed.

Sted: Sognegården, Vestergade 15, 6670 Holsted

Tid: søndag d. 04. oktober kl. 14.00

Arrangør:  Grundtvigsk Forum, Holsted i samarbejde med menighedsrådet for Holsted og Skt. Peders kirker, foreningen Norden og  Folkeuniversitetet.

Entré: Gratis

06. oktober 2020 - Introduktion til brug af DNA i slægtsforskningen

Introduktion til brug af DNA i slægtsforskning DNA-tests er i dag blevet så billige, at de er et spændende og relevant supplement til den traditionelle slægtsforskning. Foredraget giver en introduktion til brugen af DNA-tests i slægtsforskningen -hvad er forskellen på de forskellige tests og hvad kan man bruge dem til i sin slægtsforskning? Foredraget tager udgangspunkt i FamilyTreeDNA's produkter, da de vurderes at have størst relevans for danske slægts-forskere.

Sted: Knudepunktet, Kærhøjparken 19, 6600, Vejen 

Tid: tirsdag d. 06. oktober kl. 19.00

Arrangør:  DIS-Kongeåen

Entré: Gratis

19. oktober 2020 - "Kvindelige kunstnere fra slutningen af 1800-årene frem til 2. verdenskrig "

Kvinder var i 1800-tallet forment adgang til Kunstakademiet, men en række private malerskole tog kvindelige elever. Det skal ses i lyset af den fremspirende kvindebevægelse, der i 1915 blev kronet med at kvinder fik stemmeret. I 1924 åbnede Kunstakademiet så omsider for kvinder bl.a. som følge af kunstneren Bertha Wegmanns indsats. Blandt andre af tidens betydelige kvindelige malere kan nævnes Elisabeth Jerichau Baumann, Agnes Sloth Møller, Anna Syberg og selvfølgelig Anna Ancher samt billedhuggeren Anne Marie Carl Nielsen. Med modernismen dukkede en ny generation op: Astrid Holm, Franciska Clausen, Christine Swane, Ebba Carstensen, Olivia Holm Møller, m.fl., mens surrealismen chokerede med bl.a. værker af Rita Kernn-Larsen. 
Foredrag v. kunsthistoriker Jørgen Steinicke. 

Sted: Sydjysk kunstforening, Galleri 64, Fredensgade 46, 6670 Holsted

Tid: mandag d. 19. oktober kl. 19.00

Arrangør:  Sydjysk Kunstforening

Entré, medlem (/ikke medlem): 60,- (/75,-)

21. oktober 2020 - Genfortælling af Henrik Pontoppidans roman ”Lykke-per”

Sognepræst Elise Balslev vil genfortælle Henrik Pontoppidans roman ”Lykke-per” skrevet i 1894. Romanen, som også er filmatiseret, er overraskende aktuel i dag.

Arrangementet er i samarbejde med Folkeuniversitetet.

Sted: Sognegården, Vestergade 15, 6670 Holsted
Tid: onsdag d. 21. oktober kl. 19.30

Arrangør:  Grundtvigsk Forum, Holsted

Entré: 50kr (medlemmer), 60kr (ikke-medlemmer)

5. november 2020 - "Møder med Tove Ditlevsen"

Tove Ditlevsen har i generationer skrevet sig ind i danskernes hjerter med sine følsomme, vemodige, stærke, tænksomme digte og fortællinger. Vi kender hende som digter og forfatter, men vi kender hende også som en kvinde, der levede et kompliceret liv og som havde mange dæmoner at kæmpe med. 
Siden foredragsholder og Højskoleforstander Rikke Holm var purung har hun båret Tove Ditlevsens digte med sig. Ikke mindst med Anne Linnets vemodige tone og melodier fra ”Kvindesind”, men også fra filmen ”Barndommens Gade”, som kom i biograferne, da Rikke var teenager. I dette foredrag vil vi gå på opdagelse i Tove Ditlevsens univers af digte, fortællinger og breve.

Arrangementet er i samarbejde med Folkeuniversitetet.

Sted:  Lindknud Aftenhøjskole, Favrskovvej 8, 6650 Brørup. 
Tid: torsdag d. 5. november kl. 19- 21.30

Arrangør:  Lindknud aftenhøjskole

Entré: 50

9. november 2020 - Vitus Berings sidste rejse – historien om Danmarks største opdagelsesrejsende

- En del af "Skumringsaften i Norden" - oplæsning og foredrag.

Vitus Bering  gennemførte den største opdagelsesrejse nogensinde. Hans opgaver var at udforske og kortlægge Sibirien, finde søvejen til Amerika og Japan og gennemsejle de store sibiriske floder til deres udløb i Polarhavet for den russiske zar. Alt lykkedes, men det tog 10 år. Foredraget er en del af Skumringsaften i Norden og aftenen indledes med oplæsning fra  den islandske forfatter AUDUR AVA ÓLAVSDÓTTIRs bog "AR" - Alle er velkomne , men begrænset antal p.gr af  Covid - benyt tilmelding på bibliotekets hjemmeside.

Arrangementet er i samarbejde med Folkeuniversitetet.

Sted: Studierummet, Biblioteket i Vejen
Tid: Mandag d. 9. november kl. 19.00

Arrangør:  DIS-Kongeåen

Entré:   50,- kr - . Medlemmer af Foreningen Norden og biblioteksklubben kUGLEN : 30 ,-kr

10. november 2020 - Bruden var i sort- om bryllup, brudekjoler og brudebilleder gennem tiden

Bruden var i sort -om bryllup, brudekjoler og brudebilleder gennem tiderne I de gode, gamle dage havde Jyske Lov håndfaste regler, der regulerede hvem der var for rette ægtefolk at regne. Kirken mente naturligvis at den kirkelige vielse var forudsætningen for det lovformelige ægteskab og det blev en lang strid. Romerretten, og senere Reformationen ænd-rede også på tingene, men fra 1922 blev det muligt at undgå en kirkelig vielse til fordel for den borgerlige. På den kulturhistoriske lystvandring kommer vi også til at høre om medgift, brudekrone og brudebuket, ser på mere end 250 års bryllupsbilleder. Drømmen om at stå hvid brud lever fortsat i bedste velgående, og det er vel ikke så ringe endda?

Foredragsholderens erfaring er at der ofte er deltagere som medbringer bryllupsbilleder. Det er meget velkomment med billeder - snakken om de private billeder sker gerne i kaffepausen.

Arrangementet er i samarbejde med Folkeuniversitetet.

Sted: Knudepunktet, Kærhøjparken 19, 6600 Vejen
Tid: tirsdag d. 10. november kl. 19.00

Arrangør:  DIS-Kongeåen

Entré: Gratis

Doris_Ottesen

19. november 2020 - Genfortælling af Sigrid Undset´s roman: "Kristin Lavransdatter"

Kristin Lavransdatter er en beretning om den smukke Kristins liv fra fødsel til død i middelalderens Norge. Et liv præget af stor kærlighed, fortvivlelse og dyb tro. Kristin er en stolt kvinde, født med et usædvanligt varmt, krævende og gavmildt sind.

Arrangementet er i samarbejde med Folkeuniversitetet.

Sted: Foredragssalen, Askov Højskole, Maltvej 1, 6600 Vejen
Tid: Torsdag den 19. november kl. 19.30

Arrangør: Grundtvigsk Forum, Askov i samarbejde med Askov Højskole og FU Vejen.

Entré: 50,-

08. December 2020 - Rakkere og natmandsfolk

Foredrag om tatere, kjæltringer eller skøjere -et ukært barn har mange navne. Fra 1500-tallet til begyndelsen af 1900-tallet blev en særlig gruppe mennesker i Danmark behandlet som kasteløse og urene. Men-nesker som udførte uærlige opgaver som fjernelse af selvdøde dyr eller som bødlens hjælpere blev marginaliseret og udstødt af samfundet

Arrangementet er i samarbejde med Folkeuniversitetet.

Sted: Knudepunktet, Kærhøjparken 19, 6600 Vejen
Tid: tirsdag d. 08. december kl. 19.00

Arrangør:  DIS-Kongeåen

Entré: Gratis

Julekoncert med Jeannet Ulrikkeholm og derefter julehygge.

16. december 2020 - Julekoncert med Jeannet Ulrikkeholm og derefter julehygge.

Julekoncert med Jeannet Ulrikkeholm, som også selv akkompagnerer på guitar, cello og lut.Julekoncerten krydres med julehistorier bl.a. historien om Jeppe Åkjærs første jul. Efter koncerten er der kaffe og julebag i Sognegården, hvor Jeannet også vil underholde, og vi skal synge julesange sammen.

Arrangementet er i samarbejde med Folkeuniversitetet.

Sted: Sognegården, Vestergade 15, 6670 Holsted
Tid: onsdag d. 21. oktober kl. 19.30

Arrangør:  Grundtvigsk Forum, Holsted

Entré: 50kr (medlemmer), 60kr (ikke-medlemmer)

AFLYST 7. Januar 2021 - Højskolesangbogen-sange fortæller

 En aften med foredrag og fællessang. Der trækkes tråde fra besættelsestidens Alsangsstævner til  den aktuelle fællessangsbølger, der opstod i kølvandet på Coronakrisen foråret 2020.

Arrangementet er i samarbejde med Folkeuniversitetet.

Sted: Lindknud Aftenhøjskole, 6650 Brørup
Tid: torsdag d. 14. januar kl. 19.00

Arrangør: Lindknud Aftenhøjskole

Entré: 50

AFLYST 12. Januar 2021 - Avisen- en kilde for slægtsforskere

Siden 1600-årene er der udsendt aviser i Danmark, og deres anvend-elsesmuligheder for slægtsforskeren er emnet for dette foredrag. Der vil især blive fokuseret på de stofområde i de gamle aviser, der kan være af interesse for slægtsforskeren samt hvilke metodiske problemer der kan være ved brugen af aviser. De metodiske problemer illustreres med eksempler og endelig gennemgås de almindeligste hjælpemidler til opsporingen af gamle aviser og placeringen af landets største avissam-ling. Emnet har bl.a. været behandlet i Personalhistorisk Tidsskrift 1993:1.

Arrangementet er i samarbejde med Folkeuniversitetet.

Sted: Knudepunktet, Kærhøjparken 19, 6600 Vejen
Tid: tirsdag d. 12. januar kl. 19.00

Arrangør:  DIS-Kongeåen

Entré: Gratis

AFLYST 13. januar 2021 - Et spændende foredrag om aktuelle politiske emner.

Journalist og forfatter Anna Libak holder et spændende og aktuelt foredrag. Anna Libak er bl.a. uddannet sprogofficer i russisk og har skrevet bøgerne ”Rusland på røde plader” og ”Forstå populismen!” Siden januar 2020 har Anna Libak været udlandsredaktør på Weekendavisen.

Arrangementet er i samarbejde med Folkeuniversitetet.

Sted: Holsted Bibliotek
Tid: onsdag d. 13. januar kl. 19.30

Arrangør:  Holsted bibliotek i samarbejde med

Grundtvigsk Forum, Holsted, Foreningen Norden og Folkeuniversitetet.

Entré: 50kr (medlemmer), 75 kr (ikke-medlemmer)

AFLYST: 14. januar 2021 - "Fra trædemøller til hamsterhjul"

Som et grundvilkår i tilværelsen vil dette foredrag v. Cand. Theol, Helle Nørby Jensen, fordybe sig i tidens uhåndgribelige størrelse, og samtidig overveje, hvordan forståelsen af tid præger og præges af mennesker. 

Arrangementet er i samarbejde med Folkeuniversitetet.

Sted: Lindknud Aftenhøjskole, 6650 Brørup
Tid: torsdag d. 14. januar kl. 19.00

Arrangør: Lindknud Aftenhøjskole

Entré: 50

AFLYST: 18. januar 2021 - "Kvinder der forandrede verden" v. Agnete Brinch

En nulevende dansk kunstner har med succes sat ansigt på en række stærke og indflydelsesrige kvinder. Serien KVINDER DER FORANDRER VERDEN er en række kommentarer til især kvindelige kunstnere, forfatterinder og skuespillerinder, bl.a. Berthe Morisot, Elisabeth Jerichau Baumann, Sigrid Undset og Johanne Louise Heiberg, men også til nutidige politikere som Margaret Thatcher, Helle Torning Schmidt og Margrethe Vestager. Kvinder der har sat deres præg på vores verden. 

Agnete Brinch fortæller nærmere om sit projekt. 

Sted: Sydjysk kunstforening, Galleri 64, Fredensgade 46, 6670 Holsted

Tid: mandag d. 18. januar kl. 19.00

Arrangør:  Sydjysk Kunstforening

Entré, medlem (/ikke medlem): 60,- (/75,-)

AFLYST: 21. januar 2021 - "Ungdomsoprøret 1968"

 Me too, krænkelseskultur, unge, som blæser på autoriteter og fester løs på trods af corona...hvor kommer det dog alt sammen fra? Historisk set kommer det fra 60’ernes ungdomsoprør.
Majbritt Skovbjerg og Gregers Kirkelund synger sangene og tilhørerne synger med efter bedste evne.

Arrangementet er i samarbejde med Folkeuniversitetet.

Sted: Lindknud Aftenhøjskole, 6650 Brørup
Tid: torsdag d. 21. januar kl. 19.00

Arrangør: Lindknud Aftenhøjskole

Entré: 50

Gitte Bergendorff Høstbo

AFLYST: 09. februar 2021 - Slægtsforskning i Norden + Generalforsamling i DIS-Kongeåen

Vi kigger på hvad Nordens lande har at byde af gode hjemmesider. Vi bevæger os også til England og USA og foredraget krydres med fortæl-linger af egne oplevelser med at finde disse aner i Norden.

Arrangementet er i samarbejde med Folkeuniversitetet.

Sted: Knudepunktet, Kærhøjparken 19, 6600 Vejen
Tid: tirsdag d. 09. februar kl. 19.00

Arrangør: DIS-Kongeåen

Entré: Gratis

AFLYST: 10. februar 2021 - Mine grundtvigske rødder: fra Vartov til Askov

 

Pastor emeritus Paul Monrad vil fortælle om den grundtvigske bevægelse, sådan som den har formet sig gennem hans slægt af præster og højskolefolk fra Grundtvigs død i 1872 i København til Askov i dag.

Sted: Sognegården, Vestergade 15, 6670 Holsted
Tid: onsdag d. 10. februar kl. 19.30

Arrangør:  Grundtvigsk Forum, Holsted

Entré: 50kr (medlemmer), 60kr (ikke-medlemmer)

AFLYST: 22. februar 2021 - "Danske kvindelige kunstnere efter 2. verdenskrig – et strejftog"

Efter 1945 fik kunsten nye udtryksformer. Grafikeren Jane Muus skildrede sider af hverdagen, som senere fulgtes op af Dea Trier Mørch. Skulptøren Sonja Ferlov Mancoba dyrkede den rene form, mens Else Alfelt skabte et poetisk univers. Fra 1960´erne og frem skabte Grethe Balle og Aase Seidler Gernes nye former for vævning og tekstilkunst, og nye navne dukkede op som Lene Adler Petersen (bl.a. i provokerende happenings), mens fx Grethe Bagge videreførte den koloristiske tradition. Ursula Reuter Christensen, Nina Steen Knudsen, Kirsten Justesen, Inge Lise Westmann gør deres entre i slutningen af det 20. århundrede, og nye stod klar i det 21. Maja Lisa Engelhardt og Katrine Ærtebjerg repræsenterer hver på deres måde tendenser i vor tids kunst. 
Foredrag v. kunsthistoriker Jørgen Steinicke. 

Sted: Sydjysk kunstforening, Galleri 64, Fredensgade 46, 6670 Holsted

Tid: mandag d. 22. februar kl. 19.00

Arrangør:  Sydjysk Kunstforening

Entré, medlem (/ikke medlem): 60,- (/75,-)

AFLYST: 9. marts 2021 - "Brug DAISY bedre "

Rigsarkivets onlineregistratur findes på RIgsarkivets hjemmeside, og den er et fantastisk hjælpemiddel. Mange slægtsforskere synes dog, det er svært at benytte DAISY. Ulrich giver et overblik over DAISYs opbygning og demonstrerer, hvordan systemet med fordel kan benyttes. Hvordan klarer man sig, når slægten stammer fra et andet sted i landet, end hvor man selv bor? Ved at gøre sit forarbejde grundigt, kan man effektivt udnytte et besøg ved et andet landsarkiv eller Rigsarkivet. Desuden ser vi på sammenhængen mellem ArkivalierOnline (hvor arkivserierne lokaliseres via DAISY) og DAISY selv, samt hjælpemidler til at bestille det ønskede materiale i DAISY, f.eks. DigDag, det interaktive historisk-administrative danmarkskort. 

Sted: Knudepunktet, Kærhøjparken 19 Vejen
Tid: tirsdag d. 9. marts kl. 19.00

Arrangør:   Slægtsforskning Kongeaaen

Entré: Gratis

18. marts 2021 - "Danske myter: Nationalbevisthed og nationalisme"

I Danmark er jeg ikke født, men her har jeg hjemme. Foredragsholder Brian Patrich McGuire valgte Danmark som sit hjem og sin nation. Det var længe siden, i 1970erne, men han har ikke fortrudt det! Som historiker møder han gang på gang myter der er så hårdnakkede, at de ikke er til at udrydde. For eksempel at danerne blev kristne for at undgå at kejser Otto den Store invaderede landet. Det er løgn og latin, men myten fremmes bl. a. af Danmarks Radios store serie om Danmarks Historien. Brian Patrich McGuire vil skelne mellem nationalbevidsthed, som er en kærkommen gave, og nationalisme, som er narcissistisk og farlig. Vi behøver kun kigge på mit fædreland og Donald Trumps America First.

Sted: Askov Højskole (Foredragssalen), Maltvej 1, 6600 Vejen
Tid: onsdag d. 18. marts kl. 19.30-21.30

Arrangør:   Grundtvigsk Forum, Askov i samarbejde med Askov Højskole og FU Vejen.

Entré: 50kr

07. april 2021 - Når bonden lægger seletøjet, ta’r konen bukserne på

Provst Anders Bonde som er fra Hadsten, er en engageret foredragsholder, som bl.a. vil fokusere på humor i alderdommen. Han har tidligere været fængselspræst, er i dag præst på landet, provst og bonde, så landbokulturen er hans inspirationskilde.

Arrangementet er i samarbejde med Folkeuniversitetet.

Sted: Sognegården, Vestergade 15, 6670 Holsted
Tid: onsdag d. 21. oktober kl. 19.30

Arrangør:  Grundtvigsk Forum, Holsted

Entré: 50kr (medlemmer), 60kr (ikke-medlemmer)

13. april 2021 - "Deporteret til Sprogø og Livø "

Fra 1911 til 1961 husede Livø i Limfjorden en øanstalt for såkaldt antisociale og kriminelle åndssvage mænd, og fra 1923 til 1961 risikerede ”sexuelt løsagtige åndssvage, unge piger og kvinder” at havne på Sprogø. 
Foredraget her, ved Henning Frandsen, dykker ned i udvalgte mænd og kvinders historie og navnlig om deres ophold på Livø og Sprogø og sætter det ind i en historisk ramme med omtale af bl.a. darwinisme, degenerationsteori, racehygiejne/arvehygiejne og medlidenhedsdrab.

OBS!  Foredraget indeholder en række hidtil ikke offentliggjorte billeder, som foredragsholderen har fået stillet til rådighed af en kvinde, som voksede op på Livø – og hvis forældre og bedsteforældre arbejdede på Livø. Et scoop!

Sted: Knudepunktet, Kærhøjparken 19 Vejen
Tid: tirsdag d.13. april kl. 19.00

Arrangør:   Slægtsforskning Kongeaaen

Entré: Gratis

27. april 2021 - "Død af unaturlige årsager - om selvmord og andre ulykkelige dødsfald "

Ledvogterens Ane Petrea blev blot 8½ år gammel, og Trine hængte sig efter 7 års ægteskab med Thomas - det kan vi læse i kirkebøgerne - men hvor kan vi finde mere om dødsårsager og om bevæggrunde for selvmord? Under foredraget vises med konkrete eksempler hvordan dødsattester, politirapporter, avisartikler samt arkivalier indsamlet af Statens Statistiske Bureau kan bidrage med oplysninger, når forfædrene døde af unaturlige årsager.
Med udgangspunkt i en rapport udarbejdet i 1865, vil der også blive redegjort for hvilke metoder der typisk anvendtes til selvmord i midten af 1800-tallet samt fordelingen på køn, alder og årstider.

Sted: Knudepunktet, Kærhøjparken 19 Vejen
Tid: tirsdag d.27. april kl. 19.00

Arrangør: Slægtsforskning Kongeaaen

Entré: Gratis

19. maj 2021 - "Musikken og billedkunsten i Karen Blixens liv og forfatterskab"

Magi og eventyr krydret med ironi og humor var karakteristisk for Karen Blixens skrivekunst, men allerede fra barnsben var det dog hendes glæde ved tegning og interesse for billedkunsten, som fik opmærksomheden i hendes liv. 
Karen Blixen var ikke selv udøvende indenfor musikken, men hun brugte den som stemningsskabende i samværet med mennesker.

Sted: Vejen Kunstmuseum

Tid: onsdag d.19. maj kl. 19.00-21.00

Arrangør:  Museums- og Kunstforeningen for Vejen og Omegn

Entré: 70/90